Dialoog

Gesprekken over het geloof

 

Signalement:

willem_lindeman1.jpg

Willem Lindeman


....aangenaam.....!
Vader van 5 dochters, opa van 2 kleinkinderen en al 10 jaar een lieve vriendin met zelf 2 kinderen en 4 kleinkinderen.
Meester van groep 6 aan PBS de Wiekslag in Duiven.
Vol creativiteit die ik een uitweg probeer te geven.

Dominees zoon, geboren in Sneek op 24 maart 1959.

Ik weet niet of God bestaat…ik twijfel
Ik wil dat Hij bestaat…………..dat weet ik zeker

 

Een tijdje geleden las ik een uitspraak van Frenk van der Linden, journalist voor Kunststofradio en de Volkskrant. Hij zei:” Als je het niet-bestaan van God niet kunt bewijzen, moet je actief op zoek naar de mogelijkheid dat Hij wel bestaat.” Deze uitspraak had hij gehoord van de Nobelprijs winnende natuurkundige Richard Feynman. Na zijn onderzoek zei Frenk:
” Vooralsnog zie ik aanmerkelijk meer aanwijzingen voor het niet-bestaan van God dan voor Zijn bestaan, maar zolang ik het definitieve bewijs niet in handen heb, zoek ik door. Ik wil dingen snappen.”
In mijn theaterstuk “De Verwondering” schreef ik: “Mijn God. Bent U een fata morgana.…louter en alleen een projectie van menselijke behoeften, waarvan de grootste “angst” is?  Wie bent U? En als U bestaat…hoe lang kunt U nog toezien dat mensen elkaar kapot maken, dat mensen verrekken, afsterven, gemarteld en etnisch gezuiverd worden? Doet het U dan niets? Bent U slachtoffer geworden van Uzelf? Heeft U te veel afstand genomen van Uw almacht? Waar blijft U? Waarom verbergt U zich? Bent U bang dat als U nu ingrijpt Uw avontuur met ons mislukt is? Zijn wij dan niet meer dan een uit de hand gelopen evolutionair, met verstand gehandicapt roofdier?”
En iemand anders zei: “ Het geloof is niet meer dan een vlucht uit de werkelijkheid. God zie ik als een trui die de mens voor zichzelf gebreid heeft om te verhullen dat hij naakt is.”
Ik heb lang over deze “trui uitspraak” nagedacht en misschien verrassend…..ik vind m prachtig, maar wel met een andere intentie dan de bedenker. Zij ziet het als een vlucht, een ontkennen van de werkelijkheid. Ik zie het als een toevlucht om de werkelijkheid te kunnen verdragen. Zij zit in haar ratio…ik verlaat haar. Ik kan God daar niet vinden...integendeel…alles spreekt daar tegen Hem. En dus ga ik ergens anders heen:

 

Mijn God
Dolend in het uitzichtloze niets
Levend uit en met te veel toeval
weet ik niet meer
waar ik zoek
wat ik vind
waarom ik ben
Dan zegt het verlangen:
“Bewijs mij niet
maar geef me een stem en ik zal jou
tot betekenis
tot troost
en tot zingeving zijn”
Ik spring uit mijn ratio
en stroom mee
in eindeloze energie
van alles met alles samenhangende
onpeilbare liefde
Mijn God
Reacties:


Nieuwe reactie plaatsen:(wordt niet publiekelijk getoond)

Typ de cijfers en letters uit deze afbeelding.
Captcha Code

Click the image to see another captcha.